Palócleves
Palócleves – Az első palóclevest 1892-ben Gundel János készítette Mikszáth Kálmán tiszteletére, akinek olyannyira ízlett az étel, hogy kétszer is szedett belőle.
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- fél kg sertéshús
- fél kg zöldbab
- 30 dkg burgonya
- 1 doboz tejföl
- só, babérlevél, pirospaprika
Elkészítése:
Kezdjük egy pörkölt elkészítésével: egy fej hagymát felaprítunk, és kis olajban megpirítjuk, sóval, pirospaprikával ízesítjük, hozzáadjuk a húst, amit megforgatunk a sózott, pirospaprikázott hagymában.
Míg puhul a hús, meghámozzuk és felvágjuk a burgonyát, és hozzáadjuk a már fővő húshoz, együtt főzzük tovább, babérlevelet szórunk bele.
Közben egy másik edénybe vizet teszünk fel forrni, ebben pár percig megfőzzük a zöldbabot. Leszűrjük róla a vizet, és hozzáadjuk a fővő húshoz és burgonyához.
Két kanál lisztet egy keverünk egy doboz tejföllel, adunk hozzá hidegvizet és a fővő léből két kanállal. Alaposan összekeverjük, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett a léhez öntjük.
Jó étvágyat kívánok!
Posted on 2013-08-07, in Levesek and tagged palócleves, palócleves recept. Bookmark the permalink. Palócleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.