Palócleves

palóc levesPalócleves – Az első palóclevest 1892-ben Gundel János készítette Mikszáth Kálmán tiszteletére, akinek olyannyira ízlett az étel, hogy kétszer is szedett belőle.

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • fél kg sertéshús
  • fél kg zöldbab
  • 30 dkg burgonya
  • 1 doboz tejföl
  • só, babérlevél, pirospaprika

Elkészítése:

Kezdjük egy pörkölt elkészítésével: egy fej hagymát felaprítunk, és kis olajban megpirítjuk, sóval, pirospaprikával ízesítjük, hozzáadjuk a húst, amit megforgatunk a sózott, pirospaprikázott hagymában.

Míg puhul a hús, meghámozzuk és felvágjuk a burgonyát, és hozzáadjuk a már fővő húshoz, együtt főzzük tovább, babérlevelet szórunk bele.

Közben egy másik edénybe vizet teszünk fel forrni, ebben pár percig megfőzzük a zöldbabot. Leszűrjük róla a vizet, és hozzáadjuk a fővő húshoz és burgonyához.

Két kanál lisztet egy keverünk egy doboz tejföllel, adunk hozzá hidegvizet és a fővő léből két kanállal. Alaposan összekeverjük, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett a léhez öntjük.

Jó étvágyat kívánok!

Posted on 2013-08-07, in Levesek and tagged , . Bookmark the permalink. Palócleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Comments are closed.