Farsangi fánk
Farsangi fánk – “Itt a farsang, áll a bál…” És ha farsang, akkor fánk!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (finomliszt)
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg élesztő
- 0,5 l tej
- csipetnyi só
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Egy csészébe kb. 1 – 1,5 dl tejet öntünk, bele morzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot. Elkeverjük és megvárjuk, hogy annyira felfusson, amennyire a csésze engedi.
A vajat hagyjuk annyira megmelegedni, hogy jól formálható, majdnem folyékony legyen.
Egy tálba beletesszük a lisztet, a két tojás sárgáját, a vajat. Elkeverjük kicsit, majd bele öntjük az élesztős tejet, megsózzuk egy csipetnyi sóval.
Az egészet elkeverjük és adunk hozzá tejet, ha szükséges, (illetve lisztet, ha túlhígítottuk). A tészta lágyabb legyen mint a kelt tészta sütéséhez készített tészta.
Jól össze kell gyúrni. Egy idő után nem fog ragadni. Az alapos dagasztás fontos.
Letakarva állni hagyjuk, amíg legalább a két-háromszorosára dagad. Ez meleg helyen minimum fél óra, negyven perc.
Jól lisztezett felületre kiöntjük, nyújtjuk, szaggatjuk.
Tipp: Ha már bolondos farsangról van szó, és ráadásul gyerekeknek készítjük a fánkot, belevihetünk egy kis kreativitást a dologba: elő a mókás sütőformákkal!
Egy konyharuhával letakarva ismét kelni hagyjuk, amíg kicsit megdagad.
Forró, bő olajban sütjük.
Porcukorral megszórjuk, (barack)lekvárral/dzsemmel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Posted on 2013-01-20, in Desszertek and tagged fánk, fánk recept, fánk recept egyszerűen, fánk sütése, farsangi fánk. Bookmark the permalink. Farsangi fánk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.