Farsangi fánk

farsangi fánkFarsangi fánk – “Itt a farsang, áll a bál…” És ha farsang, akkor fánk!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (finomliszt)
  • 2 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 0,5 l tej
  • csipetnyi só

Elkészítése:

A tejet felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Egy csészébe kb. 1 – 1,5 dl tejet öntünk, bele morzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot. Elkeverjük és megvárjuk, hogy annyira felfusson, amennyire a csésze engedi.

A vajat hagyjuk annyira megmelegedni, hogy jól formálható, majdnem folyékony legyen.

Egy tálba beletesszük a lisztet, a két tojás sárgáját, a vajat. Elkeverjük kicsit, majd bele öntjük az élesztős tejet, megsózzuk egy csipetnyi sóval.

Az egészet elkeverjük és adunk hozzá tejet, ha szükséges, (illetve lisztet, ha túlhígítottuk). A tészta lágyabb legyen mint a kelt tészta sütéséhez készített tészta.

Jól össze kell gyúrni. Egy idő után nem fog ragadni. Az alapos dagasztás fontos.

Letakarva állni hagyjuk, amíg legalább a két-háromszorosára dagad. Ez meleg helyen minimum fél óra, negyven perc.

Jól lisztezett felületre kiöntjük, nyújtjuk, szaggatjuk.

Tipp: Ha már bolondos farsangról van szó, és ráadásul gyerekeknek készítjük a fánkot, belevihetünk egy kis kreativitást a dologba: elő a mókás sütőformákkal!

farsangi fánk

Egy konyharuhával letakarva ismét kelni hagyjuk, amíg kicsit megdagad.

Forró, bő olajban sütjük.

Porcukorral megszórjuk, (barack)lekvárral/dzsemmel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Posted on 2013-01-20, in Desszertek and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Farsangi fánk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Comments are closed.