Tárkonyos raguleves
Tárkonyos raguleves – Igazán tartalmas leves, ebben aztán van minden, ami finom, egészséges és laktató.
Hozzávalók:
- két fej hagyma
- fél kg hús (csirke, vagy disznó, ízlés szerint)
- zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, petrezselyem, borsó, gomba, krumpli)
- fűszerek: só, bors, pirospaprika, delikát, tárkony
- nokedlihez egy tojás, liszt
- habaráshoz egy tejföl, liszt
Elkészítése:
A két hagymát apróra vágjunk, egy kanál olajon megforgatjuk, mintha pörköltet készítenénk. Aztán hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, vagy disznóhúst – a csirke hamarabb megpuhul, ennyivel könnyebb a dolgunk vele. Adunk hozzá két kanál sót, két kanál pirospaprikát, és pici borsot is, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ha kevés a víz, öntsünk még hozzá.
Ezután jönnek a zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, petrezselymet, karalábé, és tovább főzzük. Aztán jöhet a borsó, a gomba, és végül a kockára vágott krumpli.
Amikor már minden puha, akkor adjuk hozzá a nokedlitésztát. Egy tojást alaposan összekeverünk liszttel, sóval, hideg vízzel, és az így kapott lágy tésztamasszát nokedliszaggatóval a puha húshoz és zöldségekhez adjuk.
A végén jöhetnek a fűszerek: delikát, tárkony.
Ha már minden földi jó benne van a levesben, és azok puhák is, jöhet a habarás: egy doboz tejfölt jó alaposan, a lényeg, hogy csomómentesen, elkeverünk két kanál liszttel, egy pici hideg vízzel, majd adunk hozzá még két kanállal a leves levéből is (ezt hívjuk házasításnak). Majd nagyon lassan, folyamatos keverés mellett beleöntjük a levesbe. Gyorsan kavarjuk, nehogy becsomósodjon.
Majd citromkarikával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Posted on 2012-12-30, in Levesek and tagged leves, raguleves, tárkonyos raguleves, tárkonyos raguleves recept. Bookmark the permalink. Tárkonyos raguleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.