Tárkonyos raguleves

tárkonyos ragulevesTárkonyos raguleves – Igazán tartalmas leves, ebben aztán van minden, ami finom, egészséges és laktató.

Hozzávalók:

  • két fej hagyma
  • fél kg hús (csirke, vagy disznó, ízlés szerint)
  • zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, petrezselyem, borsó, gomba, krumpli)
  • fűszerek: só, bors, pirospaprika, delikát, tárkony
  • nokedlihez egy tojás, liszt
  • habaráshoz egy tejföl, liszt

Elkészítése:

A két hagymát apróra vágjunk, egy kanál olajon megforgatjuk, mintha pörköltet készítenénk. Aztán hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, vagy disznóhúst – a csirke hamarabb megpuhul, ennyivel könnyebb a dolgunk vele. Adunk hozzá két kanál sót, két kanál pirospaprikát, és pici borsot is, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ha kevés a víz, öntsünk még hozzá.

Ezután jönnek a zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, petrezselymet, karalábé, és tovább főzzük. Aztán jöhet a borsó, a gomba, és végül a kockára vágott krumpli.

Amikor már minden puha, akkor adjuk hozzá a nokedlitésztát. Egy tojást alaposan összekeverünk liszttel, sóval, hideg vízzel, és az így kapott lágy tésztamasszát nokedliszaggatóval a puha húshoz és zöldségekhez adjuk.

A végén jöhetnek a fűszerek: delikát, tárkony.

Ha már minden földi jó benne van a levesben, és azok puhák is, jöhet a habarás: egy doboz tejfölt jó alaposan, a lényeg, hogy csomómentesen, elkeverünk két kanál liszttel, egy pici hideg vízzel, majd adunk hozzá még két kanállal a leves levéből is (ezt hívjuk házasításnak). Majd nagyon lassan, folyamatos keverés mellett beleöntjük a levesbe. Gyorsan kavarjuk, nehogy becsomósodjon.

Majd citromkarikával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Posted on 2012-12-30, in Levesek and tagged , , , . Bookmark the permalink. Tárkonyos raguleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Comments are closed.