Házias pizza

PizzaHázias pizza – Ahogyan anyukám készíti!

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1kk só
  • 4 ek olaj
  • liszt a formázáshoz, olaj a kenéshez
  • A feltéthez paradicsomszósz, zöldségek, hús, sajtok…

Elkészítése:

A tejet éppen csak meglangyosítjuk, nagyobb bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen „felfuttatjuk”. A lisztet keverőtálba szitáljuk – így levegősebb lesz. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és letakarva a kétszeresére kelesztjük. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet, hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).

A tésztát lisztezett deszkán erőteljesen átgyúrjuk, összeesik, de nem baj, és tenyerünkkel a kívánt formára húzzuk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a szélén vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal, megrakjuk tetszés szerint feltéttel, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, befedjük mozzarella sajtreszelékkel, és a sütőben 20-30 percig sütjük.

Posted on 2012-01-28, in Főételek and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Házias pizza bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.

Comments are closed.