Házias pizza
Házias pizza – Ahogyan anyukám készíti!
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 2 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- 1kk só
- 4 ek olaj
- liszt a formázáshoz, olaj a kenéshez
- A feltéthez paradicsomszósz, zöldségek, hús, sajtok…
Elkészítése:
A tejet éppen csak meglangyosítjuk, nagyobb bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen „felfuttatjuk”. A lisztet keverőtálba szitáljuk – így levegősebb lesz. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és letakarva a kétszeresére kelesztjük. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet, hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
A tésztát lisztezett deszkán erőteljesen átgyúrjuk, összeesik, de nem baj, és tenyerünkkel a kívánt formára húzzuk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a szélén vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal, megrakjuk tetszés szerint feltéttel, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, befedjük mozzarella sajtreszelékkel, és a sütőben 20-30 percig sütjük.
Posted on 2012-01-28, in Főételek and tagged házias pizza, olasz pizza, pizza, pizza recept, pizza receptek, pizza tészta, pizza tészta recept, pizzatészta. Bookmark the permalink. Házias pizza bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva.